B és B+E jogosítványok

B kategória

Az átlagos, mindannyiunk által jól ismert személyautókra vonatkozó jogosítvány az alábbi kikötésekkel:

a) A vezetett gépkocsi össztömege a 3500 kg-ot nem haladhatja meg, továbbá a vezetőn kívül legfeljebb nyolc utas szállítására lehet alkalmas;
b) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg;
c) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontatójármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg.

B+E kategória

Ha 750kg-nál nehezebb pótkocsit szeretnél vontatni személygépjárművel, akkor erre a jogosítványra lesz szükség. Megnevezés:

A B+E kategóriás jogosítvánnyal vezethető a „B” kategóriába tartozó vontató jármű és pótkocsi vagy félpótkocsi olyan szerelvénye, amelyben a pótkocsi vagy félpótkocsi megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kg-ot nem haladja meg .

B kategória automata váltóval

Egyre gyakoribbak az automata váltós kocsik, főleg ahogy az elektromos autók nagyobb teret nyernek. Iskolánknál lehetőséged van automata váltós jogosítványt is szerezni.