AM, A1, A2 és A jogosítványok

AM kategória

Főleg a kis robogók és az 50cm3 lökettérfogatú kétütemű motorok vezethetők AM jogosítvánnyal, viszont nagyon fiatalon, már 14 évesen meg lehet kezdeni a jogosítvány megszerzését. Így a fiatalok is részletes KRESZ tudást szerezhetnek. Régebbi népszerű típusa az 50cm3 Simson. A kikötések az alábbiak:

Segédmotoros kerékpárok (robogók), azaz kétkerekű segédmotoros kerékpárok (L1e kategória) vagy háromkerekű segédmotoros kerékpárok (L2e kategória), amelyek legnagyobb tervezési sebessége 45 km/h (kivéve azokat, amelyek legnagyobb tervezési sebessége 25 km/h-nál kisebb vagy azzal megegyezik), és az alábbi jellemzőkkel rendelkeznek:

a) kétkerekű típusnál a motor:
– hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél a belsőégésű motorok esetében, vagy
– folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motor esetében;
b) háromkerekű típusnál a motor:
– hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél a külső gyújtású motorok esetében,
– legnagyobb hasznos teljesítménye nem több 4 kW-nál egyéb belsőégésű motorok esetében, vagy
– folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motorok esetében;
Könnyű négykerekű motorkerékpárok, amelyek terheletlen tömege kevesebb 350 kg-nál (L6e kategória), a 45 km/h-t meg nem haladó legnagyobb tervezési sebességű elektromos járművek esetében az akkumulátorok tömegét nem számítva, és amelyek
– hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3≥-nél a külső gyújtású motorok esetében;
– legnagyobb hasznos teljesítménye nem több 4 kW-nál egyéb belsőégésű motorok esetében, vagy
folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motorok esetében.

A1 kategória

Az AM-nél valamivel erősebb, főleg 125cm3-es motorok tartoznak ide. Régebbi népszerű modell az MZ125 és Yamaha SR125. Megnevezés:

Olyan motorkerékpár, amelyek hengerűrtartalma a 125 cm3-t, teljesítménye a 11 kW-ot, teljesítmény/tömeg aránya pedig a 0,1 kW/kg-ot nem haladja meg, továbbá olyan motoros triciklik, amelyek teljesítménye a 15 kW-ot nem haladja meg.

A2 kategória

A legnépszerűbb kategória. Erősebb, 250 és 500 cm3 lökettérfogatú motorok is ide sorolhatók. Ezzel a kategóriával vezethetünk olyan motorokat is, melyek az aranyközép utat képviselik a városi közlekedés és a hosszabb utazás, nagyobb sebességű túrázás között. Népszerű képviselője a Kawasaki ER5 és a Yamaha XV5353 Virago bizonyos évjáratai. Megnevezés:

Olyan motorkerékpár, amelyek teljesítménye a 35 kW-ot, teljesítmény/tömeg aránya pedig a 0,2 kW/kg-ot nem haladja meg, és amelyet nem kétszer akkora teljesítményű járműből alakítottak.

A (korlátlan) kategória

Korlátlan A kategóriás jogosítvánnyal bármilyen motort vezethetünk a legkisebb robogóktól a legnagyobb versenymotorokig, chopper-ekig és krossz motorokig. Rengeteg híres képviselője van, például Kawasaki Zr7, Suzuki Hayabusa, Kawasaki Ninja, Suzuki GSXR1000 (Gixxer), stb. Bármilyen 35KW feletti teljesítményű motor vezetéséhez erre a jogosítványra van szükség. Megnevezés:

Olyan motorkerékpár, amely nem tartozik az „A1” és „A2” kategóriába, az „A” korlátozott kategóriába, továbbá motoros triciklik, amelyek teljesítménye a 15 kW-ot meghaladja.